BLOG Detox 5 daagse

Aan het woord: Melina Verheij van CrossFit Human Power. Hallo allemaal, ik ga een start maken met een blog en deel mijn ervaring over een 5-daagse kuur van Blend New Day. Persoonlijk vind ik dit soort experimenten altijd erg leuk om te doen. Vooral omdat ik nieuwsgierig ben naar de verandering.

Soms heb ik er ook echt een hard hoofd in en vraag mezelf dan ook af: “Waar begin ik nu weer aan?”. Maar de vraag is eigenlijk… is het gezond? En word ik er fit van?

Wat ik nog niet heb verteld is dat het een 5-daagse Detox Kuur is. Meestal ben ik bang dat het woord detox mensen afstoot, omdat ze denken dat je een crash dieet volgt. Ik versta onder detox een soort reiniging van je lichaam. En dat lijkt me hard nodig na de afgelopen 2 weken… borreltje hier, etentje daar, kerstdiner, oliebollen etc. Het verbaast mij niks als mijn suikerinname op de max zit.

Nu ben ik niet uit op een Crash Dieet. Dat staat me enorm tegen omdat je in een korte tijd veel afvalt en daarna natuurlijk dubbel zoveel aankomt. Tevens raak je vaak veel spiermassa kwijt i.p.v. vet dus is het dubbel balen!

Ik ben dan ook van mening dat crash diëten niet gezond is. Maar een aanpassing in je voeding zoals een reinigingskuur, leefstijlverandering, maandje Vega wordt ook een dieet genoemd en dat kan ook als doel hebben om fitter/ gezonder te leven.

Ieder mens heeft eigen eet/voedingsgewoonten en ik merk altijd dat als ik enige tijd (1week-2maanden) iets anders uitprobeer, het vervolgens niet heel erg lang vasthoudt. De oude gewoontes sluipen er dan langzaam weer automatisch in…. Maar al met al word ik wel weer veel bewuster van hetgeen wat ik eet en ervaar ik hoeveel invloed het op mijn lijf en prestaties kan hebben. Dus ik neem eigenlijk altijd wel weer iets nieuws mee en pas het toe in mijn leefstijl op langere termijn.

Als ik zo terug denk heb ik een kuur als deze nog nooit gedaan. De voedingsveranderingen die ik al weleens heb gedaan is:

 • C9
 • Paleo
 • Herbalife
 • Get in The Zone
 • Maand veganistisch/vegetarisch
 • Reset/Suikervrij van LessMills
DE 5-DAAGSE BIO-DETOX VAN BLEND NEW DAY

Ik ben alleen al enthousiast omdat het puur voedsel is. We stoppen al genoeg chemische troep in ons lijf. Daarom eens 5 dagen Blend New Day testen.

Mijn doelen voor deze 5 dagen:

 • Een frisse start maken (resetten) en me weer fitter en energieker voelen i.p.v. sloom en traag na de feestdagen
 • Afkicken van de geraffineerde suikers
 • Beetje zakken in gewicht en vetpercentage
 • Informatie overdragen vanuit eerder opgedane kennis
 • 5 dagen, omdat ik me afvraag of ik de smaken en de drankjes wel lekker genoeg blijf vinden…
 • 5 dagen om te kijken of ik het mentaal trek
 • Ervaren of ik me met zo een kuur fit genoeg voel om voluit door te kunnen werken
 • Meer leren over de ontwikkeling van het product
 • Kijken of het een goede aanvulling is op een gezonde leefstijl voor mensen die fanatiek sporten

DAG 1 (Dinsdag 2-1-2018)

A Blend New Day!
Precies dat dacht ik, toen ik vanmorgen opstond! 5 dagen op groente en fruit leven. Geen geraffineerde suikers, geen koffie, geen brood, eieren of vlees… geen koekjes etc. alleen maar groente, fruit en a Blend New Day.

Aangezien ik het pakket met sapjes van Blend new Day nog niet binnen had en ik wel vandaag wilde beginnen. Dacht ik… Ik begin met een kop heet water met gember en citroen (staat bekend om het Detox drankje), een appel en een grapefruit dat is in ieder geval verantwoord m.b.t. natuurlijke producten. Want 5 dagen op alleen groente en fruit is best lang. Ik had bedacht dat voor zondag klaar wilde zijn met de sappen…. Je weet wel… Zondag: Strong Man training, Nieuwjaarsduik en een etentje. Dan wil je ook wel graag fatsoenlijk kunnen eten. Niet dat a “Blend New Day” niet fatsoenlijk eten is, in tegendeel zelfs! Ik was verbijsterd dat er echt iets bestaat in een sap vorm dat echt knetter puur is. In plaats van hier en daar toch een e-nummertje of stiekem honing/biologisch agave siroop ofzo toegevoegd. Dat is namelijk ook gewoon suiker.

Hoe dan ook. Een slowjuice sapje meenemen als diner wordt vast niet gewaardeerd. Ik heb ook mijn twijfels of ik het volhoud 5 dagen op de sappen. Dus ik heb mezelf voorgenomen niet al te streng te zijn. Want alleen 5 dagen groente en fruit vind ik al best streng genoeg. Goed, er spoken natuurlijk allerlei gedachten door mijn hoofd en vooral de angst om door op sappen te teren minder goed te kunnen functioneren als dat ik dat nu doe.

Eerst maar eens op de weegschaal voor een 0-meting. Niet dat het nou zoveel zegt want je beter/fitter voelen is zoveel meer waard dan een cijfertje op de weegschaal. Maar ook ik ben nieuwsgierig naar wat het me gaat opleveren.

Gewicht: 70.7 Kg
Spier%: 30
Vet%: 32,5
BMI: 25

Ietwat aan de hoge kant (BMI normaal tussen 20-25), dus het zou nog best gezond zijn als ik er wat onder zou zitten.

Na een gezellig gesprek met Brenda en Daniel, de eigenaren van Blend New Day, die persoonlijk de sappen kwamen brengen (superleuk!). Was ik natuurlijk erg nieuwsgierig geworden. Ik kreeg er ook nog persoonlijke begeleiding bij en een manual. Maar daar wilde ik niet op wachten. Tevens zou het beter zijn om eerst een paar dag af te bouwen en dan pas te beginnen. Maar ook dat leek me niet handig in verband met mijn agenda volgende week.

Om 13.00 uur zat ik aan mijn eerste sap: “Kale & More – vitamine boost”. Het slowjuice sapje bestaat uit: boerenkool, bleekselderij, gember, komkommer, appel en citroen. Ik fleurde direct op van die boost. Mogelijk ook omdat ik al enige tijd niks meer gegeten had. Ik vond de sap zelf niet echt lekker, maar het was goed te doen.

Wat ik me herinner van het “Get in the Zone” programma, is dat mijn smaak op natuurlijke producten ook tegenviel in het begin.

Vorig jaar was er ook een super interessante documentaire over smaak op NPO3. Helaas, nu niet meer te bekijken.
Je smaakpapillen zijn zo gewend aan al het zoete en bewerkte voedsel, dat je het natuurlijke niet meer gewend bent en weer moet wennen. Dan ben ik ook nog eens zo iemand die van pittig en lekker zout eten houdt. Tevens doe ik zoetjes in mijn koffie en dat is ook zo super ongezond. Het zal nog lastig worden.

Wat wel handig is om even te weten. Je krijgt een box vol met flesjes waar bevroren slowjuice in zit. Je neemt 6 flesjes per dag. 4 ervan zijn vooral groente met een beetje fruit, 1 flesje soep en 1 amandelmelk. Ontdooien doe je door het flesje in warm water te zetten of ze op tijd uit de vriezer te halen. Ideaal want ze zijn een paar maanden houdbaar en je kan ze makkelijk meenemen als maaltijdvervanger of tussendoortje.

De rest van de middag heb ik nog 2 flesjes slowjuice gehad die goed te doen waren en als avondmaaltijd een heerlijke pompoen soep! Mijn partner vond de soep niet zo lekker ruiken, maar hij smaakte echt fantastisch.

Wat mij vandaag meeviel is dat ik geen hongergevoel heb gehad en dat was fijn. Wel een rommelende buik. Maar de laatste dagen heb ik ook zoveel gesnackt dat de mondhonger alleen maar in stand gehouden werd. Iets met schommelende suikerspiegel ofzo. Maar hier morgen meer over.

Nog even een weetje over Citroen en Gember:
“Citroen is een citrusvrucht die bekend staat om zijn ontgiftende en zuiverende eigenschappen die het lichaam helpen afvalstoffen te elimineren en het zuiveringsproces te starten. Deze wereldbekende vrucht is zeer geneeskrachtig dankzij de grote hoeveelheid vitamine C en de antioxidanten die het bevat, die het immuunsysteem sterker maken en ziektes voorkomen. De citroen verbetert de spijsvertering, voorkomt constipatie, gaat opgeblazenheid in de buik tegen, bevordert het afdrijven van vocht en dankzij het hoge vezelgehalte in de vorm van pectine zorgt het consumeren van citroen er ook voor dat het lichaam minder vet absorbeert.

Gember heeft een natuurlijke ontstekingsremmende werking, verbetert de spijsvertering en heeft een positief effect op het zenuwstelsel. Een van de hoofdingrediënten is gingerol, dat volgens deskundigen omgezet wordt in een stof die bekend staat als shogaol wanneer gember bewaard en gedroogd wordt. Dit proces is eigenlijk de reden waarom gember zo’n goede ontstekingsremmer is. Gember stimuleert de maagsappen en bevordert de lichamelijke opname van voedingsstoffen uit voeding. De wortel zorgt ervoor dat de stofwisseling op gang wordt gebracht, waardoor het lichaam meer vet zal verbranden en zorgt er daarnaast voor dat overtollig vocht wordt afgedreven.”

DAG 2 (Woensdag 3-1-2018)

Whoooop, na een heerlijk nachtje slapen open ik mijn laptop in de hoop dat… en ja hoor! Zodra ik de mail van Blend New Day open, zie ik de manual.

Meerdere motiverende teksten pakken me en zorgen ervoor dat ik verder lees.

Zoals: “Geen harde reset, maar een frisse start” of “Tijd om terug te gaan naar de basis, terwijl je je lijf super veel energie geeft met ontstekingsremmende, alkaliserende en ontgiftende voedingsstoffen. De slowjuices zitten bommetje vol met vitamine, mineralen, enzymen en hebben weinig tot geen vezels die de spijsvertering vertragen. Zo geef je je lijf de kans om van verteren naar schoonmaak te gaan”… Dus dat! Krijg jij ook al zin in een sappie?

Je begrijpt natuurlijk wel dat ik niet de manual kan delen, maar de teksten zijn een waar genot voor hetgeen wat je graag zou willen horen, als je met deze sapjes begint. In de manual staat ook helder beschreven welke sapjes je wanneer moet drinken om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Vandaag ben ik begonnen met Spinach & More. Lekker fris en erg lekker als ontbijt.

De Kale & More smaakte vandaag al veel beter! Raar dat er zo een verschil in de smaak kan zitten. Het flesje Beetrote vond ik gister erg lekker, omdat deze zo vol van smaak is. Ik denk dat je er echt van moet houden maar zoals al eerder beschreven past dat wel bij mij. Gister was ik er echt van onder de indruk van de pure smaak, maar vandaag was deze iets te overheersend en heb ik het gemengd met extra water. Waar het dan aan ligt, dat weet ik niet. Maar goed, morgen weer eens goed proeven.

Later in de middag nog Cumcumber & more. Toen het flesje ontdooid was zag het er een beetje vreemd uit. De groene drap zwom onderin het flesje en verder zag je vooral water. Maar na even goed schudden mengde het weer goed, en was het ook erg lekker.

Wat ik weer erg fijn vond, is dat ik weinig honger had. Ik was de hele dag aan het werk en had voldoende afleiding. Gedurende de dag heb ik wel wat bleekselderij, appel en tomaat extra gegeten, gewoon omdat ik zin had om ergens op te kauwen. Ik heb ook geen zin om te streng voor mezelf te zijn dus ik heb mezelf toegestaan om extra groente en een beetje fruit te eten.

Goed nu even wat theorie over de Suikerspiegel.

Het zit zo:
Voeding kun je in 3 categorieën indelen. Namelijk: Koolhydraten, Eiwitten en Vetten. Alle drie de categorieën hebben een eigen invloed op de hormonen binnen het menselijk lichaam. Koolhydraten stimuleert het hormoon insuline, eiwitten beïnvloeden het hormoon glucagon en de vetten beïnvloeden een ander hormoon namelijk: eicosanoïde. Maar laten we het niet te ingewikkeld maken.

Insuline is een “opslag hormoon.” Het vertelt je lichaam om voedingsstoffen op te slaan. Insuline zorgt ervoor dat glucose opgenomen wordt in de cellen zodat het daar verbrandt kan worden (of het wordt opgeslagen.) Wanneer er te weinig insuline is, stijgt dus juist je bloedsuikerspiegel. Hier komt géén glucagon bij kijken. Bij te weinig insuline ben je diabeet.

Te veel insuline (vaak door te veel koolhydraten te eten) zorgt ervoor dat er te veel voedingsstoffen worden opgeslagen als vet.

Aan de andere kant hebben we de hormoon glucagon. Glucagon is een mobilisatie hormoon. Het vertelt je lichaam om opgeslagen koolhydraten vrij te laten en hierdoor je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Te weinig glucose zorgt ervoor dat je sneller een hongergevoel krijgt en mentaal uitgeput kan raken. Vooral omdat je hersenen niet genoeg brandstof (bloedsuiker) krijgen. Glucagon wordt pas aangemaakt door de pancreas als de bloedglucose-hoeveelheid te laag is. Glucagon maakt vervolgens glucose vrij uit spieren, vet of lever en voorziet zo het lichaam weer van brandstof.
Het is dus erg belangrijk om een goede balans te houden tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.

Wil je er meer over weten? https://www.ahealthylife.nl/insuline-en-insulineresistentie-de-ultieme-gids/

Nu is er natuurlijk ook nog een wezenlijk verschil tussen de zo ontelbaar vele producten die we kennen. Welke vallen onder koolhydraat, eiwitten en vetten. Elk product kunnen we onder een hoge- en een lage Glycemische index schalen.

Wat ik soms zo jammer vind is dat sommige mensen niet precies weten welke producten nu onder koolhydraten, eiwitten en vetten vallen. Na 10 jaar in de Fitness gewerkt te hebben ben ik het volgende zo vaak tegen gekomen:

Sporter: “Ja ik volg een koolhydraat dieet”

Trainer: “ O ja? Interessant. Wat eet je dan wel en niet?”

Sporter: “Dan eet ik geen brood of koolhydraat arm brood, geen pasta, geen rijst, geen aardappel enz.”

Trainer: “ Oh wat goed! Maar je fruit en groente dan?”

Sporter: “Ja dat eet ik natuurlijk wel. Dat maakt het zo gezond”

Trainer: “Oké, maar weet je dan ook dat fruit en groente vallen onder kolhydraten?”

Sporter: “Uh nee?”

Fruit en Groente valt onder de noemer Koolhydraten. En ook in deze categorie zitten producten in een hoge en lage glycemische index. Het woord koolhydraat arm is zo misleidend. Vaak zit een koolhydraat arm dieet vol met koolhydraten alleen veel mensen zijn zich hier niet bewust van.

En als je daadwerkelijk een koolhydraat arm dieet gaat volgen zonder groente en fruit, kan ik me niet voorstellen dat dat op wat voor manier dan ook goed voor je is.

Koolhydraten uit een Hoge GL index zijn bijv. banaan, dadels, suiker ook honing en agave, aardappel, bonen, wortel, mais, sapjes, bagel, brood, croissant, rijst, bier, wijn, pasta, popcorn.

Koolhydraten uit een Lage GL index zijn bijv: broccoli, kool, champignon, appel, blauwe bes, tomaat, sinaasappel, asperges, spinazie, sla, courgette, kiwi, havermout.

Producten met een Hoge-GL index zorgen ervoor dat je suikerspiegel omhoog vliegt. Als je er teveel van neemt wordt je er vrolijk van, krijgt veel energie en het pept je even lekker op. Maar het is maar voor even. Doordat je piekt, krijg je daarna een daling in je suikerspiegel en krijg je een after diner dip, een dipje om 16.00uur of wordt je gewoon moe en traag. Vaak krijg je dan ook weer trek. Dat zorgt ervoor dat je alsmaar blijft snacken.

Een goede afwisseling van de juiste koolhydraten en andere macronutrieten zoals eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je dat hongergevoel niet hebt.

Wat mij zo verbaast is dat deze Detox vooral gebaseerd is op koolhydraten vanuit groenten en een klein beetje fruit. Er zitten weinig eiwitten en vetten in.

Alhoewel eind van de dag een flesje amandelmelk daar zitten wat eiwitten in. Maar ik kom lange niet aan mijn persoonlijke dagelijkse behoefte eiwitten. Ik eet nu namelijk geen vlees, ei of shakes. Het zal mij dus niet verbazen dat mijn spierpercentage gaat zakken. Wat ik heel erg goed vind aan deze kuur is dat ze blijkbaar de perfecte match hebben gevonden van producten uit een hoge en lage GL index en die suikerspiegel in balans blijft.

Ik voel me fit, energiek en heb geen honger. Zelfs nog even een rondje 5 km hardgelopen. Geen toptijd maar wel lekker gelopen.


DAG
3 (4-1-2018)

Nog slaperig trek ik de koelkast open en pak mijn eerste flesje Ginger & More. Ik denk dat dit mijn favoriet wordt: gember, wortel en appel. Heerlijk!!

Op naar het werk. Halverwege de ochtend krijg ik trek. O ja ik had beter op de lijst moeten kijken want Ginger & More hoort eigenlijk als tussendoortje.

Stiekem heb ik nu zin in een dikke boterham met kaas! Maar nee hoor, ik houd me netjes aan de voorschriften en neem Kale & More: boerenkool, bleekselderij, gember, komkommer, appel en citroen… hmmm nee, deze blijft toch wennen. Een broodje gezond met een dikke plak kaas was beter geweest. Dan maar een paar plakken komkommer en daar visualiseer ik dan maar mijn broodje gezond bij. Ik weet waar ik het voor doe. Ik ben aan het reinigen! Een half uur later is het hongergevoel en het verlangen naar een broodje gezond weg. Ideaal.

Eind van de ochtend ben ik op de weegschaal gaan staan. Even de balans opmaken:

Datum ▸ Gewicht – Vet% – Spier % – Vet/kg – Spier/kg

02/01/18 ▸ 70,7 – 32,5 – 30,0 – 22,97 – 21,21
04/01/18 ▸ 69,6 – 31,1 – 30,7 – 21,64 – 21,36

Wowww! Dit had ik dus echt niet verwacht.

1,3 kg vet kwijt!!! 1,3 kg vet in 2 dagen!! en 0,1 kg spiermassa aangekomen en dat met een koolhydraat rijk dieet van alleen maar groenten en fruit!! Bizar! Ik behoud dus gewoon mijn spiermassa en m’n overtollige vet houdt het voor gezien. Top! Verder voel ik me overigens ook energiek en vrolijk. Geen last van hoofdpijn of een flauw gevoel.

Waar ik wel een beetje huiverig voor ben is dat ik de komende dagen zo snel blijf afvallen. Mooi natuurlijk, je hoort me niet klagen, maar wel een beetje Crash! En ik weet dat juist dat niet zo gezond is. Mogelijk had ik toch beter verantwoord moeten afbouwen i.p.v. Hoppaaaa gewoon der an!

Vanuit het “Get in the Zone” hanteren we dat 0,5kg of een 1kg afvallen per week gezond is. Het idee is dat je, je leefstijl aanpast en het dan ook langere tijd vasthouden. Ik denk dat ik toch iets meer extra groenten en avocado erbij ga eten om te voorkomen dat ik straks de dubbele hoeveelheid weer aan kom.

De Beet & More smaakt steeds beter. Vanavond heb ik de broccolisoep koud gegeten, omdat ik het niet kon opwarmen op het werk. Daarna nog even de weightlifting workout gevolgd en dat ging ook prima.

De 3 dagen zijn bijna voorbij. Ik merk wel dat ik zo langzamerhand wat meer verlang naar brood, vlees en vast voedsel. Dus het mentale afkicken lijkt nu wat pittiger te worden ondanks alle gemakken, die ik al ondervind van deze kuur. Maar misschien helpt het als ik al iets meer vaste groente erbij ga eten vanaf morgen.

O, ja en gister heb ik een super tip gekregen om de amandelmelk warm te maken en er kaneel aan toe te voegen. Zogezegd, zo gedaan en dat was veel beter dan koud. Ik kijk er weer naar uit vanavond.

DAG 4 (5-2-2018)

Zo, 3 dagen gehad en nog 2 te gaan. Gisteravond had ik het wel even moeilijk. Ik had nog een nieuwjaarsborrel met oud klasgenoten. Vooral bij dit soort bijzondere momenten drink je natuurlijk graag een borreltje en neem je een hapje. Gewoon omdat het gezellig is en zo hoort… toch? Dan komt die detox niet zo handig uit.
Ik merkte dat ik over een kleine drempel heen moest om toch uit te gaan, terwijl ik aan een detox zit. De volgende gedachten spookten door mijn hoofd. “Wat ga ik drinken? Volgens mij kan ik alleen thee en water drinken. Spa Rood? Ja, dat kan wel. Verse muntthee? Ja maar, wel oppassen dat ik er niet automatisch honing in doe…
Melina, niet zo streng zijn voor jezelf!.
Denk er maar gewoon aan dat je straks thuis nog een flesje amandelmelk hebt. Haha hoor mij dan. Gewoon de lol ervan inzien en als mensen ernaar vragen dan kun je gewoon zeggen dat je een topproduct hebt gevonden. Waar krijg je nou echte pure groente en fruit is een flesje? Maar dan ook echt hė, zonder iets aan extra suikers en zoetstoffen?
We weten allemaal hoe gezond het is om veel groente en een beetje fruit te eten. Maar doen we het ook allemaal? Hmmm, wat is er verkeerd aan om 5 dagen super gezond te eten en je lijf een reset te geven? Daarna is het zoveel makkelijker om verantwoorde producten te blijven kiezen in plaats van alsmaar in conflict te zijn met je mondhonger. Volgens mij heb ik genoeg goede argumenten voor vanavond …”

Nu heb ik gemerkt dat dit gedachten zijn die opkomen, voordat de situatie zich voordoet. Want op het moment zelf viel het reuze mee. Ik begon met verse munt thee, zonder honing/suiker of koekje natuurlijk. Een vriendin zei al gelijk: ‘oh daar heb ik ook wel zin in’. En zo zaten we het eerste rondje met z’n allen aan de thee haha. Daarna natuurlijk niet meer. Toen ging de rest verder met bier, wijn, coctails en nacho’s en was de verleiding wel groot om mee te gaan. Maar ik voelde me zo fris en goed dat gewoon verder ben gegaan met de thee.
Tuurlijk krijg je weer vragen: “drink je niet? Moet je ons wat vertellen?”
Onder het mom: “Morgen weer werken en goede voornemens” kwam ik er goed vanaf. Ik had ook geen zin om te zeggen dat ik bezig was met de Detox omdat er zoveel andere leuke dingen te bespreken waren in die korte tijd die we samen hadden. Het ging prima, ik heb een gezellige avond gehad en de thee en spa-rood smaakten me goed. Zo zie je maar weer dat de gedachten die je vooraf hebt helemaal niet zo erg hoeven te zijn als in de werkelijkheid.

Vandaag was weer een fijne dag. Vanmorgen begonnen met Spinach & More (spinazie, pastinaak, appel, peer, citroen en munt). Oké, dit is voor mij geen delicatesse. Maar de Kale & More en Beet & More daarentegen waren vandaag prima. Mogelijk begin ik aan sommige smaken te wennen. Bijzonder toch?
Het bevestigd mij maar weer dat de gewenning van zoete (suikerhoudende) producten een afstompende werking heeft op mijn smaak en ik dus ook weer moet wennen aan de echte smaken van groenten en fruit.

Wat doet teveel geraffineerde suiker nog meer met je?
http://www.healthunity.pw/tien-waarschuwingstekens-dat-je-teveel-suiker-eet/

Herkennen jullie dit? Ik wel in ieder geval. Vooral zo na de feestdagen. Zo langzamerhand word ik ook wel nieuwsgierig naar de andere slowuice sapjes van Blend New Day. Ze hebben er namelijk nog veel meer. Ik heb nu een pakket gekregen met voor een detox kuur waar ik bijna elke dag dezelfde sapjes krijg (op de soepen na). Maar je kan natuurlijk ook elke dag een flesje slowjuice nemen ter ondersteuning van je dagelijkse behoefte aan groente en fruit. Dan weet je zeker dat je elke dag voldoende binnen krijgt. Vooral als je een druk (werk)leven hebt en er niet altijd aan toekomt om voldoende groente en fruit tot je te nemen. Ik snap ook wel dat je geen zin hebt om een hele bloemkool te eten of 4-600gram snijbonen om maar aan je dagelijkse behoefte te komen. Zo een flesje met alles erin is ideaal. Ik begin fan te worden.

Avocado:
Tijdens deze kuur is het toegestaan om extra avocado aan de groentesappen toe te voegen. Vandaag vroeg ik me af waarom? Het is een behoorlijk vette vrucht waar ik nog nooit eerder goed naar gekeken heb. Als ik opzoek ga naar omega 3-6 vetzuren, zit dat er verhoudingsgewijs met vis bijvoorbeeld veel minder in. Dus daarvoor zou ik niet per se avocado toevoegen. Gaandeweg kom ik erachter dat avocado een helpende werking heeft om het verouderingsproces tegen te gaan. Tevens heeft het een ontstekingsremmende werking. En wat ook wel interessant is, zijn de hoeveelheid aan aminozuren in de vrucht. (Voor de sporters onder ons, deze zijn dan wel natuurlijk en niet uit een potje).

“Een steak bevat veel eiwitten, maar die zijn moeilijk te verteren en absorberen. Bij avocado’s ligt dit anders: ze groeien in de zon, en dit creëert een proces die de proteïnen afbreekt tot makkelijk verteerbare aminozuren. De avocado voorziet dan ook in alle essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om complete eiwitten te creëren. (3) Proteïnen uit aminozuren zijn makkelijker verteerbaar en herstellen cellen en weefsel direct. Anders dan bij vlees, vindt er bij de avocado geen rottingsproces plaats na consumptie. En door het hoge vezelgehalte (54% per stuk), is er geen kans op verstopping.”
http://goedgezond.info/2015/05/16/waarom-de-avocad…

1. Eiwitten
Avocado’s bevatten alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. Het eiwit in avocado’s wordt gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam, omdat avocado’s veel vezels bevatten. Dit in tegenstelling tot het eiwit in biefstuk, dat kunnen de meeste mensen moeilijk verteren.
Ben je op zoek naar een goede bron van eiwitten omdat je vegetariër bent of omdat je weinig vlees eet? Dan zijn avocado’s een goed alternatief als onderdeel van je dagelijkse dieet. En in een salade of op brood zijn ze nog lekker ook.”
http://www.zoalsjijwilt.nl/avocados-5-redenen-om-ze-te-eten/

Oh ohhhhh ja, ik ben vandaag de mist in gegaan!! Ik had me voorgenomen om wat extra groente en fruit erbij te eten. Maar natuurlijk zonder toegevoegde suikers etc. Vanavond m’n overheerlijke soep weer klaar gemaakt met wat extra groente. Mijn partner zat lekker aan z’n boerenkool stamppot met worst en augurken. We raakten in een diep gesprek en zonder dat ik erbij stil sta, pik ik wat augurken van zijn bord en daarna uit de pot. Niet over nagedacht dat augurk natuurlijk geen komkommer is en er mogelijk extra dingen aan toegevoegd zijn… Nadat ik me bewust wordt dat augurken uit een pot niet natuurlijk zijn… houdt ik mijn hart vast en kijk op de pot. OMG….. dat meen je niet er zit gewoon suiker en zoetstoffen in… hoe verzin je het??!!

Goed zo snel gaat dat dus. Maar goed ik heb ervan genoten dus ik neem het mezelf niet kwalijk. Beter een pot augurken dan een reep chocolade. Morgen alweer de laatste dag. Dat gaat nog best snel.


DAG 5 (6-2-2018)

Natuurlijk, dag 5 alweer. Hoe verser, hoe beter en het liefst uit eigen tuin.
Waarom ik zo enthousiast word van deze gezonde flesjes?

Als vrijeschoolkindje ben ik opgevoed door twee antroposofische ouders. De biologisch (dynamische) voeding is me met de paplepel naar binnen gegoten. Toch heb ik het mogelijk zelf verpest door me in mijn pubertijd tegen alles af te zetten wat maar met: wol, katoen, biologische, euritmie, homeopathie of antroposofie te maken had.

Ik wilde mezelf in die periode vooral vol gieten met Cola, RedBull, chips en kaasbroodjes. Weetje wel die vette van de AH. Hoe synthetischer de kleding en het snoepgoed hoe beter! Dat is toch veel stoerder dan biologische ‘Diksap’ of zuurdesem brood? Denk je dat ik ooit over de mogelijke gevolgen heb nagedacht m.b.t. mijn gezondheid?

Zo zullen we allemaal onze eigen redenen hebben waarom we gewend zijn geraakt aan geraffineerde suikers… Gewoon omdat je niet beter weet, denken dat (cola en kaasbroodje) gezond is (er zit toch kaas in?). Lekker, voor de gezelligheid, omdat het zo hoort, niet nee willen zeggen, moet toch kunnen, mondhonger, kan niet alles gezond eten etc….

Totdat men ineens bewust wordt dat voeding de basis van je gezondheid is. En dan? Afkicken maar van al die suikers en op naar de biologische producten. Nee hoor, niet overdrijven…. Gewoon een goede balans vinden.

Gelukkig maar dat biologische voeding tegenwoordig veel bekender is geworden. Je kan het nu namelijk ook in de supermarkt kopen. Maar let goed op!! Het product hoort namelijk wel een keurmerk te hebben. Laat je niet misleiden.

Blend New Day heeft dit keurmerk. Dus dan weet je zeker dat het goed zit.

Ik heb even mijn top 10 van de smaken gemaakt

 1. Pittige Pompoensoep
 2. Courgette / broccolisoep
 3. Ginger & More
 4. Cucumber & More
 5. Water met citroen en gember
 6. Amandelmelk (warm en met kaneel)
 7. Beet & More
 8. Kale & More
 9. Paprika soep
 10. Spinach & More

Ik voelde me vandaag nog steeds top en energiek. Zal vast door die augurken van gister komen. Suikerboost gehad natuurlijk (grapje). Vandaag nog wel extra groente en fruit gegeten zoals: tomaat, sinaasappel en avocado. Ondanks dat ik vandaag nog niet naar het toilet kon en ik morgenochtend een gewoon ontbijtje wil nuttigen ben ik maar aan het eind van de middag op de weegschaal gaan staan. Met een verbluffend resultaat! ►

Totaal 2,7 kg kwijt waarvan 2,5 kg aan vet. BAM!

Niet gedacht dat ik er zoveel uit zo halen en dan ook nog m’n spiermassa behoud en me fit voel. Nu moet ik wel zeggen dat ik niet intensief of veel heb gesport. Mijn hartslag was ook best laag en ik had het gedurende de dag kouder dan normaal.

Maar goed ik voel me min of meer gereinigd en ben blij dat ik het heb volgehouden zonder: Suiker, koffie, frisdrank, snoep, vlees, ei, brood, kwark, vis, zoetjes en alcohol. 5 dagen op groente en fruit in de juiste verhoudingen doet wonderen. Nu ervoor zorgen dat ik weer langzaam opbouw en mijn gewicht vasthoud.

Het scheelt dat ik nu zo gewend ben aan de hoeveelheid groente en ik heb het vertrouwen gekregen dat ik al die hoeveelheden brood en eiwitten niet per se nodig heb om de dag vol te houden. Mits je natuurlijk heeeeeeel veeeeel groente eet en een beetje fruit. Als je daar nou geen zin in hebt dan weet je nu dat Blend New Day bestaat.

Ik heb de afgelopen 5 dagen weinig honger gehad, blijkbaar stabiele bloedsuikerspiegel en hierdoor wordt het ook weer makkelijker om een gezondere leefstijl op te pakken. Minder behoefte aan suiker zal ervoor zorgen dat ik de gezonde basis makkelijker zal volhouden.

Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik in de basis best wel gezond eet en regelmatig sport (het is gewoon het afgelopen half jaar een beetje uit de hand gelopen door weer te veel producten te eten die in een Hoge GL zitten).

Ik heb wel het idee dat mijn lichaam veel kan hebben. Ik ben er zo in gesprongen en begonnen zonder afbouw (wat niet aan te raden is) de afkickverschijnselen vielen mee (maar kunnen best heftig zijn zoals hoofdpijn zweten etc). Zo een Detox kan voor iemand anders met een heel ander lichaam ook heel anders zijn. Maar als je goed afbouwt, goed naar je lichaam luistert, niet te streng bent voor jezelf en gewoon helder nadenkt kun je veel uit de detox halen. Ik heb echt niet alle tips opgevolgd die in de manual stonden. Het waren allemaal superleuke en ook hele goede tips zoals: warm/koud douchen, yoga, ademhalingsoefeningen etc. Maar daar heb ik geen tijd voor gemaakt. Je kan eruit halen wat bij je past en dat vind ik zelf altijd het belangrijkste.

Je kan de slowjuices ook apart bestellen zonder Detox en gewoon 1 flesje per dag of om de dag drinken zodat je zeker weet dat je je dagelijkse portie groente en fruit binnen krijgt. Ik kan het je in ieder geval aanraden.

Het eindresultaat: -2,7 kg / -2,44 kg vet

Datum Gewicht Vet % Spier % Kg Vet Kg Spier
02-01-18 70,7 32,5 30 22,97 21,21
04-01-18 69,6 31,1 30,7 21,64 21,36
06-01-18 68 30,2 31 20,53 21,08
Totaal Gewicht KG Vet KG Spier
5 dagen -2,7 -2,44 -0,13


DAG
7 (8-1-2018) – After Detox

2 dagen na de detox voel ik me energiek, fit en krachtig. Mijn eerste normale ontbijt gister (brood met kaas en ei) viel tegen. Ik voelde me erna misselijk en shakerig. Een goede opbouw is dan wel erg belangrijk. Gelukkig ebde het misselijke gevoel weg en heb ik rustig vloeibaar en vast voedsel afgewisseld. Vandaag ging het al beter.

De suikerbehoefte is aanzienlijk minder en de vaste groenten en fruit doen het ook erg goed.

De af- en opbouw staan ook in de manual. Maar ik merk dat ik er weinig tijd voor vrij wil/kan maken om de recepten te lezen, daar boodschappen voor te doen en het klaar te maken. Slecht he!!

Dat kant en klare flesje groente (slowjuice) van Blend New Day is voor mij gewoon ideaal. Ik heb vandaag weer een box met slowjuices besteld en blijf het om de dag aanvullen als extra toevoeging op mijn normale voeding. Gewoon omdat ik het belangrijk vind om voldoende groente en fruit binnen te krijgen en te weinig tijd om er nu zo intensief in de keuken mee bezig te zijn.

Bovendien is het volgens mij nog prijziger om die grote hoeveelheid biologische voeding eerst in te kopen, dan te juicen. Ik heb geen slowjuicer en volgens mij zijn slowjuicers best duur. En dan moet je het ook nog eens lekker maken. Kost veel tijd, veel geld en gedoe. Als ik het bestel, sturen ze het op (ingevroren) en haal ik een flesje uit voor de volgende dag. Ik kan het flesje overal mee heen nemen en op elk gewenst moment van de dag nuttigen. Voor mensen met een druk leven is dit ideaal. Voor gezinnen met kids, denk ik, trouwens ook wel. Alhoewel een middagje slowjuicen met de kids, vinden ze misschien ook wel leuk 😉

Melina Verheij | Crossfit Human Power

Style switcher RESET
Color scheme